Prometheus - Στεφανίδης, Μενέλαος Δημ. (Greek mythology : Gods and men ;, 1991)
Ο Δίας δεν αρκείται στον κατακλυσμό. Τιμωρεί σκληρά τον ίδιο τον Προμηθέα που, καρφωμένος στον Καύκασο, υποφέρει αλύγιστος το τρομερότερο μαρτύριο που έζησε ποτέ θεός ή άνθρωπος. Ελευθερώνεται απ' τον Ηρακλή και συμφιλιώνεται με τον Δία όταν εκείνος παύει να κατατρέχει τους ανθρώπους. Πρόκειται για μια ελεύθερη διασκευή της τραγωδίας του Αισχύλου συμπληρωμένη και με την απελευθέρωση του Προμηθέα.