Ο Αλφρεντ Χίτσκοκ και οι τρεις ντετέκτιβ στο μυστήριο της κλεμμένης φάλαινας - Brandel, Marc (Παγκόσμια Νεανική Βιβλιοθήκη. Ο Αλφρεντ Χίτσκοκ και οι τρεις ντετέκτιβ, 1996)
Πού βρίσκεται η μικρή φάλαινα που οι Τρεις Ντετέκτιβ ανακάλυψαν στην παραλία; Πώς εξαφανίστηκε; Ποιος την έκλεψε ενοχοποιώντας αθώους; Οι Τρεις Ντετέκτιβ γνωρίζουν καλά το γοητευτικό κόσμο του βυθού προσπαθώντας να λύσουν το μυστήριο. Τελικά αποκαλύπτουν τους ενόχους ενώ η μικρή φάλαινα βρίσκει καταφύγιο και φροντίδα. Όταν οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ παρουσίασαν για πρώτη φορά τη σειρά περιπέτειας και μυστηρίου ΧΙΤΣΚΟΚ για νεαρούς αναγνώστες, είχαν την πεποίθηση ότι πρόσφεραν στα παιδιά βιβλία με ωραίο, σφιχτό κείμενο, καλή ελληνική γλώσσα, υγιή μηνύματα και ευχάριστο ελκυστικό περιεχόμενο. Οι Τρεις Ντετέκτιβ βρίσκονται μπροστά σε μυστήρια τα οποία προσπαθούν να διαλευκάνουν χρησιμοποιώντας τη λογική και την παρατηρητικότητά τους. Κι αυτό είναι ένα από τα μεγάλα προσόντα αυτής της σειράς. Με αναλυτικούς συλλογισμούς οξύνουν τη σκέψη των παιδιών και τα βοηθούν να αποκτήσουν την καλή συνήθεια να σκέπτονται πολύ πριν καταλήξουν σε συμπεράσματα και αφού προηγουμένως μελετήσουν τα διάφορα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους.