Συνθήματα και τραγούδια των ελληνικών γηπέδων : μια καταγραφή των οπαδικών συνθημάτων του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ, του Άρη και του Πανιωνίου - Μπουκάλας-Καρκαγιάννης, Σπύρος (Άγρα, 2014)
Η ΜΕΛΕΤΗ ΜΑΣ πραγματεύεται τη συνθηματολογία των ελληνικών γηπέδων και στοχεύει τόσο στην καταγραφή των συνθημάτων έξι ομάδων, από τις μεγαλύτερες της χώρας, όσο και στον προσδιορισμό των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους καθώς και των κοινών στοιχείων τους. Τα γηπεδικά συνθήματα αποτελούν κοινό γνώρισμα των οργανωμένων κοινωνιών (από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική μέχρι τις ευρωπαϊκές χώρες), καθώς δίνουν τη δυνατότητα εκτόνωσης, κυρίως στις λαϊκές μάζες. Μέσω των συνθημάτων τα πλήθη επιτυγχάνουν να εξωτερικεύσουν τη λατρεία ή την οργή τους μετουσιώνοντάς τη σε δημιουργική παραγωγή πρωτότυπου λόγου, ο οποίος είτε εκθειάζει την αγαπημένη ομάδα είτε στοχοποιεί συγκεκριμένους αντίπαλους συλλόγους. Στην Ελλάδα του 20ού αιώνα, η φύση των συνθημάτων ποίκιλλε και διαφοροποιούνταν ανάλογα με τα κοινωνικά στρώματα που απάρτιζαν τον κορμό των οπαδών κάθε αθλητικού σωματείου. Για παράδειγμα, οι οπαδοί του Ολυμπιακού, οι οποίοι κατά κύριο λόγο προέρχονταν από τις εργατικές συνοικίες του Πειραιά και βίωναν μια καθημερινότητα σκληρής εργασίας, αντιμετώπιζαν το γήπεδο ως χώρο έκφρασης και διασκέδασης που συνέβαλλε στο να ξεφεύγουν από τα καθημερινά προβλήματα.