Στη Βενετιά τα ρούχα σου : Ζακυνθινά νανουρίσματα - Ρουκανά-Αμπελά, Μαρία (Λαογραφίας Περίπλους, 2014)
Για τη συγγραφή του παρόντος βιβλίου απαιτήθηκε αρκετός χρόνος, προκειμένου να γίνει η συγκέντρωση των νανουρισμάτων από διάφορα χωριά της Ζακύνθου. Γιαγιάδες, μαμάδες με χαρούμενη διάθεση και τρυφερότητα ξανάφεραν θύμησες για γλυκά παλιά γνωστά νανουρίσματα, αλλά και δικά τους αυτοσχέδια με τα οποία νανούρισαν τα εγγόνια τους, τα παιδιά τους και επανέφεραν στη μνήμη τους αξέχαστες νοσταλγικές στιγμές θαλπωρής και αγάπης. Αλλά και κάποιες θυμήθηκαν τα παιδικά τους χρόνια και ζωντάνεψαν τα δικά τους ακούσματα από τη μητέρα τους προκαλώντας έντονη συγκίνηση. Η ομαδοποίησή τους και η δημιουργία περιεχομένων έγινε με βάση τον εναρκτήριο στίχο και το θέμα τους. Ερευνώντας την ιστορία των νανουρισμάτων γνωρίσαμε διάφορες περιοχές, πρόσωπα, εντοπίζοντας την άμεση επιρροή τους από το χρόνο και τον τόπο της δημιουργίας τους. Πράγματι ήταν άκρως αρμονική ευχάριστη και εποικοδομητική εμπειρία, καθώς το θέμα από μόνο του είναι από τα πιο γλυκά, εμπεριέχει ευαισθησία, τρυφερότητα και παρουσιάζει σε όλο της το μεγαλείο τη αναπόσπαστη σχέση μάνας-παιδιού. Μια δυαδική σχέση, μοναδική περίπτωση δημοτικών τραγουδιών που δεν τραγουδιούνται μπροστά σε κοινωνική ομάδα. Είναι τραγούδια διαπροσωπικών σχέσεων. Δημιουργήματα ονειροπολήματος και προσδοκιών. Είναι ποιητικές συνθέσεις που χρειάζονται χαμηλό τόνο και αγάπη. Είναι ποιήματα παράπονου και εξομολόγησης. Επιδίωξη είναι το βιβλίο να βοηθήσει στη μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ τους και η μάνα μέσα στον κυκεώνα των σημερινών προβλημάτων να εξακολουθεί να μαγεύει το μωρό της με τους γλυκούς ήχους του νανουρίσματος «νάνι νάνι το μωρό μου!»