Το κόκκινο της ανατολής - Γκέρτσου - Σαρρή, Άννα, 1936-2011 (Παράθυρο στον κόσμο ;, 1991)
Σκαρφαλωμένη στις πλαγιές του Κίσσαβου, μια μικρή πολιτεία μεγαλουργεί στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ξένοι περιηγητές την επισκέπτονται για να γνωρίσουν από κοντά το «Μικρό Παρίσι» όπως την αποκαλούν. Είναι τ` Αμπελάκια. Όμως τι γυρεύει εδώ ο μεσιέ Λεκλέρ; Είναι «συλλέκτης» αρχαιοτήτων ή μελετητής χειρογράφων; Ο Χρόνης, ο μικρός βοηθός του πανδοχείου, παρακολουθεί τις κινήσεις του από σύμπτωση στη αρχή, από περιέργεια μετά. Έτσι, οδηγείται στον πραγματικό στόχο του γάλλου, να μάθει το μυστικό του Κόκκινου της Ανατολής. Ποιος θα το προδώσει; Ο νεαρός Ίβος που επιστρέφει από την Ευρώπη γιατί αναστατώνει τους πρόκριτους και τους συντοπίτες του; Γιατί τα οράματα του σκοντάφτουν στην αντίδρασή τους; Θα ζήσουμε κοντά τους για λίγο, άνοιξη του 1798.