Πάθος για ζωή : η ζωή του Βαν Γκογκ - Stone, Irving, 1903-1989 (Γκοβόστης, 2014)
Ο Βικέντιος βαν Γκογκ -ένας εξαίρετος ζωγράφος, ένας φλογερός εραστής, ένας άνθρωπος που τον νόμιζαν για τρελό- μας αποκαλύπτεται μέσα από τη θαυμάσια πένα του Irving Stone. Στην κλασική αυτή μυθιστορηματική βιογραφία, που γράφτηκε από τον κορυφαίο του είδους και έλαβε θερμή υποδοχή από τους κριτικούς της λογοτεχνίας, ξεδιπλώνονται όλες οι πτυχές της ζωής του: η ιστορία του τρικυμιώδους βίου του, του παράφορου έρωτά του, τόσο για τις γυναίκες της καλής κοινωνίας όσο και γι' αυτές του περιθωρίου, και, κυρίως, τα έργα του για τα οποία, προτού αναγνωριστεί η μεγαλοφυΐα του, επικρίθηκε σκληρά. Ο αναγνώστης ακολουθεί την πορεία του σπουδαίου ζωγράφου από το Μπορινάζ και το Έττεν, στη Χάγη και το Νιουένεν, και φτάνει μαζί του μέχρι το Παρίσι, το Σαιν-Ρεμύ και την Ωβέρ. Ένα αριστοτεχνικά γραμμένο βιβλίο που με τις γλαφυρές περιγραφές του κατορθώνει να μας εισαγάγει στο "βάσανο" της ύπαρξης του μεγάλου ζωγράφου, αφήνοντας μια αόριστη μελαγχολία στο τέλος κάθε σελίδας. Ένα βιβλίο που συνάρπασε γενιές ολόκληρες και υπόσχεται νέες συγκινήσεις στις γενιές του μέλλοντος!