Περιπέτεια με το μεγάλο αετό - Σκιαδάς, Νίκος Ε., 1920-2003 (Βιβλία για νέους, 1988)
Ένα μικρό αγόρι ανυπομονεί να γνωρίσει όλα τα δημιουργήματα του κόσμου. Μαγεμένο από το πέταγμα ενός αετού, γίνεται φίλος μαζί του και η μεγάλη περιπέτεια αρχίζει. Γνωρίζει από κοντά τα θαλασσοπούλια, τον κλέφτη σκαντζόχοιρο, τη γέρικη χελώνα, την κυρία αλεπού, και ένα σωρό άλλα ζώα και πουλιά. Μαθαίνει όχι μόνο για τον τρόπο ζωής τους αλλά ανακαλύπτει και την αλόγιστη συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στο οικολογικό περιβάλλον. Στο μεταξύ οι άνθρωποι αλλά και τα ζώα νομίζουν πως ο αϊτός απήγαγε το παιδί. Τα ζώα κατακρίνοντας τη συμπεριφορά του αϊτού, σε Γενική Συνέλευση, συζητούν για την τιμωρία του. Τελικά, ύστερα από πολλές περιπέτειες και απρόσμενες καταστάσεις, ο μικρός μας φίλος επανέρχεται στην πραγματικότητα της καθημερινής του ζωής, με περισσότερη γνώση από πριν.