Η Άτρα του Πόντου - Προκοπίδου, Μαρία (Ινφογνώμων, 2014)
Το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα χρονικό αναμνήσεων από την ιστορική Άτρα του Πόντου, πατρίδα της οικογένειας των Γαβράδων και γενέτειρα σημαντικού αριθμού των Ποντίων προσφύγων της Αριδαίας. Η ιστορική αυτή αναδρομή βασίζεται σε χειρόγραφα και ακουστικό υλικό από τους πρόσφυγες πρώτης γενιάς, αλλά και στις αναμνήσεις των προσφύγων δεύτερης γενιάς που μιλούν μέσα από την καρδιά τους για τις προσωπικές ιστορίες των οικογενειών τους. Και μέσα από την περιγραφή της ζωής στην Άτρα φτάνουμε στον ξεριζωμό και στην ανταλλαγή των πληθυσμών μέχρι την τελική αποκατάσταση στην Αριδαία Πέλλας, όπου οι πρόσφυγες μεταφέρουν τον πολιτισμό και διατηρούν ακμαία την ανάμνηση της καταγωγής τους, η οποία περνά στους απογόνους. Σκοπός της συγγραφής επομένως είναι να φωτιστεί η ιστορία του χωριού μέσα κυρίως από την περιγραφή της καθημερινής ζωής αλλά και να διασωθούν οι αναμνήσεις των προσφύγων δεύτερης γενιάς, ως φορείς πολιτισμικής κληρονομιάς.