Το ασημένιο καπνιστήρι - Πυλιώτου, Μαρία, 1935- (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή περιστέρια, 1995)
ΤΟ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΚΑΠΝΙΣΤΗΡΙ Ο μύθος του βιβλίου στηρίζεται σε μία περιπέτεια πραγματική. Ο Ανδρόνικος, γιος της Δόμνας της Σμυρνιάς, έξι χρόνια από τον ξεριζωμό, μια κατασκότεινη νύχτα ξεκινάει κρυφά από τη γυναίκα και το γιο του για να πάει στο χωριό του -στο σπίτι του^ η λαχτάρα του είναι να ξεθάψει από την αυλή το ασημένιο καπνιστήρι, κειμήλιο οικογενειακό από τα όμορφα χρόνια της Σμύρνης.