Σεισμοί και οικιστική ανάπτυξη : ο ρόλος του αρχιτεκτονικού, πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού - Διαμαντόπουλος, Γρηγόρης, 1923-2010 (Επιστημονική βιβλιοθήκη, 2010)
Στην Ελλάδα, παρά τη συσσωρεμένη εμπειρία από σεισμικές καταστροφές, τόσο σε πρακτικό (οργανωτικό-επιχειρησιακό) όσο και σε θεωρητικό (επιστημονικό-ερευνητικό) επίπεδο, η ενασχόληση με θέματα αποκατάστασης και ανασυγκρότησης-ανοικοδόμησης αναφαίνεται τις δύο με τρεις τελευταίες δεκαετίες. Με άλλα λόγια, πολλές πτυχές από τις διαδικασίες αποκατάστασης-ανασυγκρότησης πόλεων και οικισμών δεν καταγράφηκαν συστηματικά, δεν αποτιμήθηκαν και, το κυριότερο, δεν εντάχθηκαν σε ένα ευρύτερο σώμα γνώσης και εμπειρίας. Ο συλλογικός αυτός τόμος είναι μια απόπειρα σύνθεσης ενός corpus γνώσης, διεπιστημονικού και διατομεακού χαρακτήρα, ως συμβολή στον αναδυόμενο προβληματισμό και τη συζήτηση για θέματα αποκατάστασης και ανοικοδόμησης μετά από σεισμούς. Χωρίζεται σε δύο ενότητες: Η πρώτη αφορά δεκαπέντε περιπτώσεις από τη μεταπολεμική ελληνική εμπειρία (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος, Βόλος, Σαντορίνη, ¶γιος Ευστράτιος, Θεσσαλονίκη, Αλκυονίδες, Καλαμάτα, Γρεβενά, Κοζάνη, Αίγιο, Κόνιτσα, Αθήνα, Κύθηρα) και η δεύτερη δύο παραδείγματα από τη διεθνή εμπειρία (Umbria, Kobe). Από το σύνολο των παρουσιαζόμενων παραδειγμάτων προβάλλει καθαρά η γνώση που αποκτήθηκε στα διάφορα πεδία της αντισεισμικής πολιτικής (έκτακτη ανάγκη, αποκατάσταση, ανασυγκρότηση), αλλά με εμφανή και την ανεπάρκεια του συστήματος να αφομοιώσει μεθοδικά τις μεμονωμένες εμπειρίες, μετουσιώνοντάς τις σε ολιστικότερες πρακτικές αποκατάστασης.