Πόλεις και αστικοί πολιτισμοί - Stevenson, Deborah M., 1958- (Επιστημονική Βιβλιοθήκη, 2007)
Το βιβλίο προσεγγίζει το αστικό φαινόμενο και τον αστικό βίο από τη σκοπιά της Κοινωνιολογίας και της Πολιτισμικής θεωρίας. Αξιοποιώντας πληθώρα παραδειγμάτων, η συγγραφέας αναλύει πώς ο αστικός πολιτισμός συγκροτείται από τη διαπλοκή της «πραγματικής» πόλης των κοινωνικών αγώνων και της καθημερινής μας εμπειρίας με τη «φαντασιακή» πόλη των αναπαραστάσεων. Μεταξύ άλλων, η μελέτη επικεντρώνεται στη σύγκριση του αστικού και του αγροτικού φαινομένου, καθώς και στο ρόλο που έπαιξαν οι δημιουργικές τέχνες και οι τοπικές κουλτούρες στην ανάδειξη νέων αντιλήψεων για τις πόλεις. Σημαντική θέση στην ανάλυση κατέχουν τα κινήματα του Μοντερνισμού, του Μεταμοντερνισμού, καθώς και η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης, που διαμόρφωσαν το δομημένο περιβάλλον και προσανατόλισαν την επιστημονική έρευνα. Εξετάζονται ακόμη οι αναπαραστάσεις του αστικού τοπίου στον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και την τέχνη που επηρέασαν τις κυρίαρχες αντιλήψεις για το πώς πρέπει να φαίνονται και να λειτουργούν τα αστικά κέντρα και τι αισθήματα πρέπει να προκαλούν. Τέλος, το βιβλίο διερευνά τη διαμόρφωση των πόλεων από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, αναδεικνύοντας ποικίλες όψεις του αστικού βίου.