Το γιούσουρι - Καρκαβίτσας, Ανδρέας, 1865-1922 (Τα Ελληνικά / Παπαδόπουλος, 2000)
Μικρός ήμουνα, παιδί στα σπάργανα, όταν άκουσα να μιλάνε για το φοβερό θεριό. Και, σαν έγινα παλικάρι είκοσι χρονώ, ακόμα μιλούσανε με φρίκη και θαυμασμό για κείνο: για το γιουσούρι, το αντρειωμένο γιουσούρι, που βρίσκεται στον κόλπο του Βόλου, βαθιά στης θάλασσας τον κόρφο!