Το πέτρινο σπίτι. - Παπαμόσχου, Ηρώ, 1933- (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή Περιστέρια, 1997)
Ο πόλεμος για τη μικρή Κατερίνα σημαίνει χωρισμό από τους γονείς, έρημα σπίτια, σκυθρωπά πρόσωπα, χαμένα καλοκαίρια. Αναπάντητα "γιατί" ξυπνάνε μέσα της, συγκλονιστικές στιγμές σημαδεύουν τη ζωή της.