Ομήρου Οδύσσεια : έμμετρη μετάφραση - Όμηρος, 8ος αι. π.Χ.
H Οδύσσεια (Όμηρος, 8ος αι. π.χ.) είναι το δεύτερο μεγάλο έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας μετά την Ιλιάδα. Αποτελείται από περίπου 12.000 στίχους και περιγράφει τον δεκαετή αγώνα του Οδυσσέα για την επιστροφή στην πατρίδα του, την Ιθάκη.