Συννεφιάζει : μυθιστόρημα - Λουντέμης, Μενέλαος, 1912-1977 (Ελληνική λογοτεχνία / Ελληνικά Γράμματα, 1999)
Ένας ύμνος στην αθώα αγάπη και τη φιλία. Μικρασιατική καταστροφή. Βερτεκόπι (Σκύδρα). Δύο αγόρια. Ο Μέλιος, Έλληνας πρόσφυγας από την "Σταμπούλ" και ο Σουκρής, Τούρκος που σε λίγο θα αναγκαστεί να φύγει από τον τόπο που γεννήθηκε. Ανταλλαγή πληθυσμών. Το δράμα των ανθρώπων που αναγκάζονται ν ακολουθήσουν το δρόμο της ξενιτιάς. Και στη μέση μια παιδική φιλία που δε γνωρίζει από σύνορα, από πολιτική. Και η αγάπη, τόσο απλή, τόσο αγνή, τόσο δυνατή ιδωμένη μέσα από τα όμορφα παιδικά μάτια.