Μικέλε ο τροφαντόκαρδος - Tamaro, Susanna, 1957- (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή χελιδόνια, 2000)
Ο Μικέλε είναι ένα παχουλό παιδί, ή τουλάχιστον έτσι πιστεύει η μαμά του, που θέλει να τον κάνει να αδυνατίσει πάση θυσία. Η ζωή του καημένου του Μικέλε είναι γεμάτη από ατελείωτες τιμωρίες και σκληρές δίαιτες, ωσότου ο Ψυγ ντε Ψυχ, το ψυγείο του σπιτιού, που είναι ο καλύτερος φίλος του, του απονέμει τον τίτλο του ιππότη και του δίνει το όνομα Μικέλε ο Τροφαντόκαρδος, Μαρκήσιος ντε Πουτίγκα ντε Παντεσπάνι. Ο ιπποτικός αυτός τίτλος θα του είναι ιδιαίτερα χρήσιμος αργότερα, όταν θα δραπετεύσει από το ίδρυμα Σαρδελίνι, μια αλλόκοτη κλινική, που μοιάζει με φυλακή για παχουλούτσικα παιδιά. Προσπαθώντας να βρει το δρόμο για το σπίτι της γιαγιάς του, ο Μικέλε θα χαθεί μέσα στο δάσος και θα σωθεί χάρη σε ένα κουνάβι που μιλάει και στον αφέντη του, τον Μίστερ Κακκολέν, έναν άτυχο εφευρέτη, ο οποίος θα του αναθέσει μια δύσκολη αποστολή και θα του δώσει την ευκαιρία να γίνει ήρωας και να τιμήσει τον ιπποτικό του τίτλο.