Αναμνήσεις από το σπίτι των πεθαμένων - Dostoyevsky, Fedor Mihajlovic, 1821-1881 (Κλασική Λογοτεχνία, 1990)
Οι "Αναμνήσεις από το σπίτι των πεθαμένων" του Ντοστογέφσκι είναι το βιβλίο που ξεσκεπάζει αμείλικτα τα τσαρικά κάτεργα και εκφράζει ταυτόχρονα τη φλογερή αγάπη του συγγραφέα για τη λαϊκή Ρωσία, για τους απλούς ανθρώπους. Οι περιγραφές, οι σκηνές που δίνει αποτελούν προσωπικά βιώματα και ένα δριμύ κατηγορητήριο κατά της δουλοπαροικίας.Ο Τουργκένιεφ είχε παραβάλει τις αναμνήσεις με την "Κόλαση" του Δάντη και ο Χέρτσεν με τη "Δεύτερα Παρουσία" του Μιχαήλ Άγγελου.