Ο παραμυθάς : το τσίρκο - Πιλάβιος, Νίκος, 1943- (Ο Παραμυθάς. Σκιουράκι. Το καλό βιβλίο για παιδιά, 1996)
Ο Παραμυθάς είναι ένας παππούς που διηγείται καταπληκτικές ιστορίες που έχει ζήσει ο ίδιος. Και είναι καταπληκτικές γιατί ο Παραμυθάς δεν είναι ένας συνηθισμένος παππούς. Μια μάγισσα του χάρισε κάποτε ένα μαγικό γιλέκο που όταν το φοράει, μπορεί να μιλάει με τα ζώα, τα φυτά και τα πράγματα, μπορεί να γίνεται μεγάλος σαν ελέφαντας και μικρός σαν κεφάλι καρφίτσας και το πιο καταπληκτικό, μπορεί να πετάει! Οι τρυφερές και διασκεδαστικές ιστορίες του περνάνε στα παιδιά την αξία των ανθρώπινων σχέσεων και την αγάπη για τα ζώα και τη φύση. Μέσα από τις τέσσερις ιστορίες αυτού του βιβλίου τα παιδιά θα μάθουν από τον ίδιο τον Παραμυθά πώς έγινε και βγήκαν σε βιβλίο οι ιστορίες του και θα διασκεδάσουν παρακολουθώντας πώς βρέθηκε κάποτε να έχει ένα ολόδικό του τσίρκο. Θα γελάσουν με τη γνωριμία του με τα διάσημα ΤΡΙΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ του γνωστού παραμυθιού, ενώ θα ζήσουν την αγωνία του τη μέρα που ανακάλυψε ότι είχε ξεχάσει όλες τις ιστορίες του. Τέλος θα μάθουν με διασκεδαστικό τρόπο τη μέρα που έκαναν το τραπέζι στο γιλέκο του, τι ανοησία που είναι να εντυπωσιάζονται οι άνθρωποι από εξωτερικά πράγματα, όπως τα ρούχα και η φήμη.