Σεπτέμβρης - Pilcher, Rosamunde, 1924-2019 (Ωκεανίδα, 1994)
Η υπόθεση διαδραματίζεται βασικά στη Σκοτία, και αρχίζει ένα Μάη με τις προσκλήσεις που γράφονται για ένα πάρτι που θα γίνει το Σεπτέμβρη για την ενηλικίωση μιας εικοσάχρονης κοπέλας. Ο Σεπτέμβρης είναι εξαιρετικός μήνας στη Σκοτία, μια ανάσα χαράς και ξεγνοιασιάς ανάμεσα στο σύντομο μα θαυμάσιο καλοκαίρι και στον ατέλειωτο γκρίζο χειμώνα. Είναι ο μήνας με τα σχεδόν ξέφρενα πάρτι, αλλά και τα μεγάλα κοινωνικά γεγονότα. Οι άνθρωποι πίνουν λιγάκι παραπάνω, χορεύουνε σχεδόν ολονυχτίς, γάμοι αποφασίζονται, γάμοι διαλύονται, καρδιές ραγίζουν, χαρές αρχίζουν... Τους πάνω από δέκα βασικούς χαρακτήρες τού μυθιστορήματος ο αναγνώστης τούς γνωρίζει σιγά σιγά, και καθώς ο Μάης γίνεται Ιούνης και μπαίνει το καλοκαίρι, σχεδόν νιώθει το χέρι τού ανελέητου πεπρωμένου να τους σπρώχνει προς την αναπόφευκτη -και συχνά καταπληκτική- μοίρα τους.