Ο Μακρυγιάννης - Λάππας, Τάκης Ηρ., 1904-1995 (Ιστορικά μυθιστορήματα του Τάκη Λάππα ;, 1999)
Ο «Μακρυγιάννης» είναι ένα από τα πολλά βιβλία για παιδιά της ογκώδους συγγραφικής δουλειάς του Τάκη Λάππα. Βιβλίο-φάρος για τους σύγχρονους νέους, μπορεί να τους οδηγήσει με το παράδειγμα του ήρωά του στα ουσιώδη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. (. . .) Ο Μακρυγιάννης κοντά μας όσο ποτέ άλλοτε, για τα παιδιά μας.