Όταν οι Έλληνες γιορτάζουν : η Αλεξάνδρα μιλά στους μικρούς της φίλους για τις μεγάλες μέρες του χρόνου = Greeks in a festive mood : Alexandra tellw her friends about the great days of the year - Κοκκαλίδου-Ναχμία, Νίνα (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 1995)
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται κυρίως στα ελληνόπουλα του εξωτερικού, που η καθημερινή τους ζωή στη χώρα υποδοχής και η εκπαίδευσή τους τους έχει λίγο πολύ αποξενώσει από το άκουσμα της γλώσσας και από τις ελληνικές παραδόσεις. Σκοπός του είναι να βοηθήσει τους γονείς και τους δασκάλους στην προσπάθειά τους να κρατήσουν ζωντανή τη σχέση των παιδιών αυτών με την ελληνική γλώσσα και παράδοση. Η άμεση και θερμή αφήγηση, βαλμένη στο στόμα ενός δεκάχρονου κοριτσιού, καθώς και η έξυπνη εικονογράφηση κάνουν το βιβλίο ελκυστικό για τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Η αγγλική μετάφραση έγινε για να χρησιμέψει ως βοήθημα για το ίδιο το παιδί που θα θελήσει να προσεγγίσει απευθείας τη γλώσσα του πρωτοτύπου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)