Άγιοι οι φίλοι του Θεού : εισαγωγή στην αγιολογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας - Πάσχος, Παντελής Β., 1933- (Υμναγιολολικά κείμενα και μελέτες ;, 1995)
Ο συγγραφέας προσπάθησε να χαράξει τα όρια και τις κατευθυντήριες γραμμές μιας Αγιολογίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας, δίνοντας τα πιο καίρια και τα πιο ουσιώδη σημεία της «Κοινωνίας των Αγίων». Δεν μετέφερε κεφάλαια ή θέματα, έτοιμα από άλλα βιβλία του, για να συγκροτήσει ένα νέο βιβλίο. Η πείρα των παλαιοτέρων, πολύτιμη πάντα, μαζί με τις προσωπικές του έρευνες στο χώρο της Αγιολογίας, τον οδήγησαν σ' ένα σχήμα, που θεωρεί - για την ώρα, τουλάχιστον - αρκετά ικανοποιητικό. Αν, με τον καιρό, ή με τις κριτικές και τις προτάσεις των συναδέλφων και των φίλων αναγνωστών, ιδεί και κρίνει ότι πρέπει να διορθώσει ή ν' αλλάξει κάτι, δεν θα διστάσει να το κάμει. Το «έτερος εξ ετέρου σοφός» είναι βασικός νόμος στην επιστήμη.