Οι μυστικές φωνές της γαίας - Λαθύρης, Γιώργος, 1962- (Ηλιοδρόμιο, 1994)
Η αρχέγονη μυστηριακή σχέση Ανθρώπου και Γής, ως ζώσας οντότητας. Η Γη σε όλες τις μορφές της, πεδιάδα, βουνό, θάλασσα... αντιμετωπίζεται ως φυσική μητέρα και τροφός της ύπαρξής μας. Ο άνθρωπος συμπάσχει με την Φύση και αυτή συμπάσχει μαζί του. Η αναγνώριση, η βίωση και η παρατήρηση αυτής της σχέσεως, αποκαλύπτει "κλειδιά" κατανοήσεως για την αποκατάσταση της διασαλευθείσας φυσικής τάξεως... Για τον συγγραφέα αυτού του βιβλίου διηγημάτων - δοκιμίων, η Γαία δεν είναι μια υπόθεση, αλλά μια ζώσα πραγματικότητα, που δεν περιμένει την δική μας αναγνώριση για... να υπάρξει! Ίσως και να μην την χρειάζεται, αλλά το βέβαιο είναι ότι θα Την γέμιζε χαρά... Όπως μια Μητέρα, που αντί να παραμελείται και να υβρίζεται καθημερινά, ευεργετείται από τα παιδιά της! Το ανθρώπινο γένος αντί να συνεργαστεί μαζί Της, ως την μόνη ευφυά του επιλογή κατεύθυνσης, επιχείρησε και επιχειρεί να την "δαμάσει", να την "καθυποτάξει" σαν να επρόκειτο για κάποια ξένη και άλογη δυναμοενέργεια και όχι για ένα ευφυέστατο Παν-Ον, που σε Αυτήν οφείλει την ίδια την ύπαρξή του... Ένα Ον που ζει, κινείται και εξελίσσεται μέσα στο κοσμικό γίγνεσθαι και που ασφαλώς έχει τις δικές Της μυστικές φωνές... Ας τις ακούσουμε προσεκτικά!