Καραβοκύρηδες στο εικοσιένα - Λάππας, Τάκης Ηρ., 1904-1995 (Τα καλά βιβλία : Παιδική βιβλιοθήκη ;)
Το βιβλίο τούτο είναι αφιερωμένο στους καραβοκύρηδες του Εικοσιένα. Σ' αυτούς που κατά την Ελληνική Επανάσταση, άλλοι θυσίασαν ολόκληρο τον πλούτο και τα καράβια τους για να λευτερώσουν το σκλαβωμένο έθνος τους, κι άλλοι γίνανε κι οι ίδιοι θαλασσομάχοι κι αγωνίστηκαν κληρά. Απ' τα τρία νησιά μας Ύδρα, Σπέτσες, Ψαρά, που μας δώσανε και τους περισσότερους τότε καραβοκύρηδες αναφέρονται οι πιο αντιπροσωπευτικοί. Στον πλούτο ο Βαρδάκης κι ο Λάζαρος Κουντουριώτης και στους αγώνες οι Μποτασαίοι, ο Τομπάζης, ο Αποστόλης, οι Κριεζήδες, οι Χατζαηναργυραίοι και ο Σαχίνης. Μέσα στις βιογραφές τους εικονίζεται η θαλασσινή ζωή κατά τηνη τουρκοκρατία και μετά κατά την Επανάσταση.