Λιθοδομή : στο χθες και στο σήμερα - Πόραβος, Θανάσης (Εκδόσεις Ψύχαλου, 2015)
Το βιβλίο "Λιθοδομή" φιλοδοξεί να καλύψει το κενό που άφησε στον χώρο της κατασκευής η χρήση άλλων υλικών, πιο γρήγορων και φθηνών Βασικός στόχος ίου είναι η εκμάθηση ίων μυστικών επεξεργασίας κάθε πέτρας, η γνώση των κατασκευαστικών πλεονεκτημάτων της αλλά και η μύηση ικανών πελεκάνων που να της δίνουν συγκεκριμένη μορφή. Το βιβλίο περιγράφει την τέχνη της λιθοδομής όσο το δυνατόν πιο παραστατικά μέσα από φωτογραφίες, ιστορίες και σχέδια. Στις σελίδες του, λοιπόν, ο αναγνώστης θα ανακαλύψει μεταξύ άλλων: - Πώς επιλέγεται η κατάλληλη πέτρα βάσει των δυνατοτήτων της. - Πώς θεμελιώνεται, εκτελείται και ολοκληρώνεται ένα έργο με πέτρα - Πώς γίνονται οι αναστηλώσεις και συντηρήσεις πέτρινων κατασκευών. - Ποια ήταν η λιθοδομή του χθες και ποια είναι σήμερα. - Ποια είναι η σημασία του τρόπου χτισίματος για τη στατική αντοχή και την αισθητική. - Πώς κατασκευάζονται τα αγκωνάρια, τα υπέρθυρα, οι καμάρες, τα γεφύρια κ.ά. - Πώς κατασκευάζονται πέτρινα τζάκια, φούρνοι και βρύσες. - Πώς υπολογίζονται σωστά τα μέτρα στο κόστος. - Ποιος είναι ο σωστός λιθοξόος και χτίστης και ποια τα εργαλεία του. Τέλος, ποιοι είναι οι πραγματικοί μάστορες, ικανοί τεχνίτες, για να δημιουργήσουν έργα ώστε να συνεχιστεί η πλούσια παράδοση του τόπου μας.