Ροβινσόνας Κρούσος - Defoe, Daniel, 1661-1731 (Παιδική Λογοτεχνία, 1980)
Ο "Ροβινσόνας Κρούσος" του Ντανιέλ Ντεφόε είναι ένα από τα πιο γνωστά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας στην κατηγορία "βιβλία περιπέτειας για παιδιά και νέους". Περιγράφει τα ταξίδια και τις περιπλανήσεις ενός νέου, που ύστερα από περιπέτειες και ναυάγιο βρέθηκε μοναδικός ναυαγός σ' ένα έρημο νησί. Για να επιζήσει εκεί αναγκάστηκε να δραστηριοποιηθεί και να επινοήσει τρόπους για το χτίσιμο της καλύβας του, για τα σκεύη και τα εργαλεία του, για το κυνήγι και για τις ανέσεις του ξεκινώντας από το μηδέν. Οι ταλαιπωρίες του ήταν μεγάλες αλλά και το πείσμα του να επιζήσει ήταν ακόμα πιο μεγάλο. Ώσπου ανακάλυψε πως... δεν ήταν μόνος στο νησί του! Τότε αρχίζει νέος αγώνας με...κανιβάλους και νέες δραματικές περιπέτειες. Αλλά κι όταν ξέφυγε από το έρημο νησί του, πάλι μπλέχτηκε σε νέα μακρινά ταξίδια οργώνοντας τον Ειρηνικό με το καράβι του και γνωρίζοντας νέους λαούς και τόπους, άλλοτε φιλικούς και άλλοτε εχθρικούς.