Ώρα πολέμου : διηγήματα - Βενέζης, Ηλίας, 1904-1973 (Νεοελληνική λογοτεχνία, 1969)
"ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ": Είναι ένα ρημονήσι στο Σαρωνικό, ένα μίλι εδώθε απ' τις Κάβο - Κολόνες, έξω απ' τον κόρφο της Αναβύσσου. Είναι πολύ κοντά στη στεριά, ίσαμε χίλια μέτρα, και τα ποστάλια πολλές φορές, σαν θέλουν να κερδίσουν μίλια, ρισκέρνουν και περνάνε μέσα από τούτο το κανάλι. Το λένε Γαϊδουρονήσι. Η γη του όλη είναι ένα βουνό ίσαμε τρακόσια μέτρα ύψος, πετραδερό και άδεντρο. Πελώρια βράχια στεφανώνουν την κορφή του. Από μακριά τα βράχια σφαντάζουν σαν έργα ανθρώπινα, σαν τείχη του παλιού καιρού γκρεμισμένα εδώ κι εκεί από γιγάντια δύναμη. Εκεί πάνω έχουν τις φωλιές τους οι πέρδικες. Γεννούνε τα μικρά τους και τα μεγαλώνουν περιμένοντας το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι έρχονται κυνηγοί απ' την Αττική, που ξέρουν τα κατατόπια, για να σκοτώσουν τις πέρδικες. Τότε το ρημονήσι γεμίζει βουητό και ζωή θανάτου. Σαν κάνη να γείρη ο ήλιος, οι κυνηγοί παίρνουν τις σκοτωμένες πέρδικες, μπαίνουν στη βάρκα τους και γυρίζουν πίσω στη στεριά της Αναβύσσου. Δεν τ' αποφασίζουν να μείνουν, ας είναι και μια νύχτα, στο έρημο νησί. [...] (Από την έκδοση)