Το τέλος της ουτοπίας : το πρόβλημα της βίας και της εναντίωσης, ηθική και πολιτική στην κοινωνία της αφθονίας, λόγος και ιστορία, η ελευθερία και η επιταγή της ιστορίας, ο Μαρκούζε και η σχολή της Φραγκφούρτης - Marcuse, Herbert, 1898-1979 (Ύψιλον / Βιβλία, 1985)
Στο βιβλίο αυτό ο Χέρμπερτ Μαρκούζε προσπαθεί να δείξει ότι η κοινωνία της αφθονίας στην οποία ζούμε σήμερα είναι μια κίβδηλη και καταπιεστική κοινωνία, που διατηρεί την ανισότητα και την αδικία παρά τις υλικο-τεχνικές προσφορές και τις "ελευθερίες" που παρέχει στα άτομα των αναπτυγμένων χωρών. Αντίθετα από τους υπερασπιστές του κατεστημένου και τους άτολμους οραματιστές της "σταδιακής" αλλαγής της κοινωνίας, ο Μαρκούζε υποστηρίζει πως η αποτίναξη της αλλοτρίωσης και η κοινωνική αλλαγή απαιτούν σήμερα μια βαθειά ρήξη με τις καθιερωμένες διαδικασίες, συμπεριφορές, νοοτροπίες και ανάγκες των ανθρώπων. Επιπλέον, η "άρνηση" αυτή πρέπει να καθοδηγηθεί και να ενορχηστρωθεί από μια σκέψη που δεν θα μείνει στην περιγραφή των γεγονότων αλλά που θα εκθέτει την βαθύτερη ουσία τους έχοντας στόχο την αφύπνιση και τελικά την απελευθέρωση του ανθρώπου.