Αρνήσεις : για τον ηδονισμό, η πάλη ενάντια στον φιλελευθερισμό στην ολοκληρωτική αντίληψη για το κράτος, ο καταφατικός χαρακτήρας της κουλτούρας - Marcuse, Herbert, 1898-1979 (Ύψιλον / Βιβλία, 1985)
Η σκέψη του Χέρμπερτ Μαρκούζε, από τα πρώτα μέχρι τα τελευταία κείμενα του, συνιστά ένα συνεκτικό και ευρύ σύνολο. Έτσι και τα τρία κείμενα που περιλαμβάνονται σ' αυτό το βιβλίο περιστρέφονται γύρω από τέσσερις αμετακίνητους αλλά και ευαίσθητους άξονες: τη σχέση του φιλελευθερισμού με το φασισμό (σχέση που απασχόλησε και θα απασχολεί την πολιτική φιλοσοφία), την ανάδυση της ιδεολογίας μέσα από τους κοινωνικούς σχηματισμούς, την αναγκαιότητα θεμελίωσης μιας ηθικής φιλοσοφίας που θα υπερβαίνει την παμπάλαια και θεσμοποιημένη διάκριση Λόγου και αισθαντικότητας (Έρωτα) και, τέλος, την πράξη της θέασης του ανθρώπινου πολιτισμού όπως αυτός διαχέεται μέσα σε δύο ετερώνυμες αλλά ιστορικά συζευγμένες περιοχές: το βασίλειο της ελευθερίας και το βασίλειο της αναγκαιότητας.