Ασθενείς και οδοιπόροι - Θεοτοκάς, Γιώργος, 1905-1966 (Νεοελληνική λογοτεχνία, 1979)
Σ' αυτό το μυθιστόρημα μυθοποιούνται η πολεμική αντίσταση της Ελλάδας κατά των Ιταλών και των Γερμανών, προβάλλεται η Κατοχή, σκιτσάρονται φυσιογνωμίες που τις δίχασαν ηθικά τα γεγονότα, δίδονται πολλές πλευρές του μεγάλου ηθικού μας δράματος, με ευγένεια και ανθρωπιά που είναι σχεδόν αποκλειστικά προτερήματα του Θεοτοκά.