Έλληνες Ζωγράφοι : οδηγός για παιδιά - Χατζή, Γιολάντα (Κέδρος, 1988)
Διάλεξα εννέα αντιπροσωπευτικούς Έ/νληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα και τέσσερα πέντε έργα από τον καθένα, που να περιέχονται στις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, έτσι ώστε οι νεαροί επισκέπτες να μπορούν να δουν, εκ του φυσικού με το βιβλίο στα χέρια, τα πρωτότυπα έργα. Μπορούν, όμως, εξίσου αποτελεσματικά, να το χρησιμοποιήσουν και στο σπίτι τους, τους βοηθάει να δουν και να ξαναδούν πολλές φορές με την ησυχία τους τούς διάφορους πίνακες και να γνωρίσουν, μέσα απ' αυτούς, τους καλλιτέχνες και το έργο τους. Τα πιο πολλά. απ' αυτά τα έργα, έχουν για θέμα «το παιδί», αφού το βιβλίο απευθύνεται στα παιδιά, ή κάποια σκηνή από την Ελληνική Ιστορία, γιατί νομίζω ότι έτσι προσελκύεται περισσότερο το ενδιαφέρον τους και τα βοηθάει στην οπτική αποτύπωση γεγονότων της Ιστορίας που έχουν διδαχθεί στο σχολείο τους. Μετά από μια σύντομη περιγραφή του πίνακα, διάφορες ερωτήσεις παρακινούν τα παιδιά να παρατηρήσουν το έργο και τις λεπτομέρειές του, να δουν τα πρόσωπα που απεικονίζονται, τις εκφράσεις των προσώπων τους, τα συναισθήματα τους, τις στολές τους και τις ενδυμασίες τους, τα σπίτια τους, τη ζωή τους, ακόμα και την καθημερινή συμπεριφορά τους και μέσα απ' όλα αυτά τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Στο τέλος του βιβλίου, εκτός από τις απαντήσεις που παραθέτουμε, προτείνουμε διάφορα παιχνίδια που οξύνουν την παρατηρητικότητα. Καλή διασκέδαση