Μαγελάνος - Zweig, Stefan, 1881-1942 (Βιβλιοθήκη ιστορικών έργων, 1996)
Η εξιστόριση αναφέρεται στη συναρπαστική ζωή του μεγάλου πορτογάλλου θαλασσοπόρου και εξερευνητή Μαγγελάνου. Υπό την ισπανική σημαία, το 1520, διέπλευσε το νοτιότερο άκρο της αμερικανικής ηπείρου, τον πορθμό που έμελε να πάρει το όνομά του, κι έτσι να βρει το πέρασμα από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό ωκεανό. Ένα ταξίδι σταθμός, που ο ίδιος δεν είδε το τέλος του. Απέδειξε, όμως, περίτρανα ότι η γη μας είναι σφαιρική. Τις ταλαιπωρίες, τις περιπέτειες και τους κινδύνους που έζησε ο μεγάλος ποντοπόρος και οι σύντροφοί του περιγράφει με την αρισρουργηματική γραφή του ο Στέφαν Τσβάιχ.