Η Δοξανιώ : ιστορικό μυθιστόρημα - Λαμπαδαρίδου-Πόθου, Μαρία, 1933 (Κέδρος, 1990)
Η ιστορία μιας τρυφερής κόρης από τη Λήμνο. Την παίρνουν σκλάβα, για να την πουλήσουν στον Χάνδακα, όμως αυτή κατορθώνει να γίνει κατάσκοπος του Νικηφόρου Φωκά. Συνεργάζεται μαζί του και ξεσηκώνει τους τρομαγμένους κρυπτοχριστιανούς. Θυσιάζεται για την απελευθέρωση της Κρήτης. Παράλληλα με το θρύλο της Δοξανιώς, το μυθιστόρημα ζωντανεύει όλη εκείνη τη σκοτεινή περίοδο της βυζαντινής ιστορίας - μέσα του δεκάτου αιώνα -, μια περίοδο γεμάτη αγριότητα αλλά και μεγαλείο και αυτοθυσία, που συναντά από άλλους δρόμους την εποχή μας.