Κλεοπάτρα - Weigall, Arthur Edward Pearse Brome, 1880-1934 (Βιβλιοθήκη ιστορικών έργων, 1996)
Πέρασα στην ιστορία ως μια προσωπικότητα ακόλαστη και ερωτομανής. Ως μάγισσα και επικίνδυνη, αλλά και ως μια ιδιαίτερα ευφυής και γοητευτική γυναίκα, που είχε την αδυναμία να παρασυρθεί από τη φωνή της καρδιάς της. Τη ζωή της τράβηξαν δύο άντρες, ο Ιούλιος Καίσαρ και ο Μάρκος Αντώνιος. Την ορμή της κινούσε το όνειρο της κοσμοκρατορίας για το παιδί της, τον Κιασαρίωνα, που απέκτησε με τον Ιούλιο Καίσαρα. «Αν η μύτη της είχε διαφορετικό σχήμα, διαφορετική θα ήταν και η ιστορία του κόσμου». Το πόση αλήθεια κρύβει αυτό το ευφυολόγημα φαίνεται καθαρά στην αριστουργηματική βιογραφία της Κλεοπάτρας, της τελευταίας βασίλισσας της Αιγύπτου από τον Άρτουρ Βάιγκαλ.