Οι υποθέσεις του επιθεωρητή Σπιθαμή και του Παλικάρι. - Iturbe, Antonio G. (Οι υποθέσεις του επιθεωρήτη Σπιθαμή και του Παλικάρι, 2015)
Ο επιθεωρητής Σπιθαμής, διάσημος ντετέκτιβ σε όλο τον κόσμο για τις ικανότητές του και την αγάπη του για τις ομελέτες, εργάζεται στο Τμήμα Παράξενων, Μυστήριων και Σούπερ Δύσκολων Υποθέσεων. Κάποιος έκλεψε την περούκα του κυρίου Βίκτορ Μοντάνα και το καθήκον καλεί τον επιθεωρητή Σπιθαμή και τον Κινέζο βοηθό του, Πα Λι Κάρι, να τη βρουν γρήγορα. Ποιος, και κυρίως γιατί, έκλεψε την περούκα; Αυτή η υπόθεση είναι πολύ πιο μυστηριώδης απ όσο φαίνεται... Διαβάζοντας το βιβλίο μπορείς να γίνεις κι εσύ ντετέκτιβ και να αναζητήσεις, εκτός από τη λύση του μυστηρίου, τα δώδεκα σαλιγκάρια που είναι κρυμμένα στις εικόνες. Ο επιθεωρητής Σπιθαμής είναι ένας αξιολάτρευτος ήρωας: αδέξιος και αστείος όπως ο επιθεωρητής Κλουζώ, θαυμαστής των περίεργων γκάτζετ όπως ο Αστυνόμος Σαΐνης, λάτρης του καλού φαγητού όπως ο Πέπε Καρβάλιο και ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο. Ο Πα Λι Κάρι είναι ένας αξιαγάπητος βοηθός που αξιοποιεί την ευφυΐα του και τις ιδιαιτερότητες του πολιτισμού του για να λύσει τα μυστήρια. Συχνά μάλιστα τα καταφέρνει καλύτερα κι από τον επιθεωρητή. Οι ιστορίες δεν περιλαμβάνουν βία και διακρίσεις. Το κείμενο παρακινεί το παιδί να σκεφτεί, καθώς τα στοιχεία για τη λύση του μυστηρίου βρίσκονται κρυμμένα στην πλοκή. Η έγχρωμη, πολύ προσεγμένη εικονογράφηση οξύνει την παρατηρητικότητα. Η σειρά είναι ιδανική για παιδιά που διαβάζουν μόνα τους.