Οι υποθέσεις του επιθεωρητή Σπιθαμή και του Παλικάρι. - Iturbe, Antonio G. (Οι υποθέσεις του επιθεωρήτη Σπιθαμή και του Παλικάρι, 2014)
Ο επιθεωρητής Σπιθαμής, διάσημος ντετέκτιβ σε όλο τον κόσμο για τις ικανότητές του και την αγάπη του για τις ομελέτες, εργάζεται στο Τμήμα Παράξενων, Μυστήριων και Σούπερ Δύσκολων Υποθέσεων. Αυτή τη φορά, το καθήκον καλεί τον επιθεωρητή Σπιθαμή και τον Κινέζο βοηθό του, Πα Λι Κάρι, στο Κάιρο, για να ερευνήσουν την υπόθεση μιας μούμιας που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από το μουσείο. Ποιος μπορεί να την έκλεψε και γιατί; Θα προλάβουν ο Σπιθαμής και ο Πα Λι Κάρι να βρουν τον ένοχο πριν πέσει κατάρα στην Αίγυπτο, όπως λέει ο θρύλος; Διαβάζοντας το βιβλίο μπορείς να γίνεις κι εσύ ντετέκτιβ και να αναζητήσεις, εκτός από τη λύση του μυστηρίου, τις χάρτινες βαρκούλες που είναι κρυμμένες στις εικόνες. ************* Η σειρά βιβλίων με τις περιπέτειες του επιθεωρητή Σπιθαμή είναι ιδιαίτερα αγαπητή στην Ισπανία, όπου πρωτοεκδόθηκε, ενώ επίσης ήδη «ταξιδεύει» στη Γαλλία, στην Πορτογαλία, στη Βραζιλία, στην Ταϊλάνδη, στην Κορέα, στην Κίνα, στο Μεξικό, στην Αργεντινή και στην Τουρκία. Ο επιθεωρητής Σπιθαμής είναι ένας αξιολάτρευτος ήρωας: αδέξιος και αστείος όπως ο επιθεωρητής Κλουζώ, θαυμαστής των περίεργων γκάτζετ όπως ο Αστυνόμος Σαΐνης, λάτρης του καλού φαγητού όπως ο Πέπε Καρβάλιο και ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο. Ο Πα Λι Κάρι είναι ένας αξιαγάπητος βοηθός που αξιοποιεί την ευφυΐα του και τις ιδιαιτερότητες του πολιτισμού του για να λύσει τα μυστήρια. Συχνά μάλιστα τα καταφέρνει καλύτερα κι από τον επιθεωρητή. Οι ιστορίες δεν περιλαμβάνουν βία και διακρίσεις. Το κείμενο παρακινεί το παιδί να σκεφτεί, καθώς τα στοιχεία για τη λύση του μυστηρίου βρίσκονται κρυμμένα στην πλοκή. Η έγχρωμη, πολύ προσεγμένη εικονογράφηση οξύνει την παρατηρητικότητα. Η σειρά είναι ιδανική για παιδιά που διαβάζουν μόνα τους.