Τα σκυλιά του Αγίου Βερνάρδου - Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Γαλάτεια, 1930-2016 (Χαρταετός : Βιβλία για παιδιά, 1986)
Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Ιταλία, πέντε Άγγλοι κλέβουν από τους Ναζί τα σχέδια για ένα νέο φονικό όπλο. Το επόμενο βήμα της αποστολής τους είναι, μέσω των Άλπεων, να φτάσουν στην Ελβετία και να τα στείλουν στο Λονδίνο. Μ' έναν οδηγό που γνωρίζει τα περάσματα, ξεκινούν, παρά τον κακό καιρό, να διασχίσουν τις χιονισμένες Άλπεις. Μια χιονοστιβάδα πέφτει πάνω τους, αλλά σώζονται από τους καλόγερους του μοναστηριού του Αγίου Βερνάρδου οι οποίοι φτάνουν εκεί οδηγούμενοι από τα σκυλιά που έχουν εκπαιδεύσει. Φιλοξενούνται στο μοναστήρι περιμένοντας να τελειώσει η κακοκαιρία και ακούν ιστορίες από τον ηγούμενο για τον καλύτερο σκύλο το Μπάρι και το δέσιμό του με το δόκιμο καλόγηρο Πιέρ. Λίγο αργότερα φτάνει στο μοναστήρι και μια ομάδα Γερμανών που καταδιώκουν τους Άγγλους με σκοπό να ξαναπάρουν τα σχέδια. Με τη βοήθεια του ηγούμενου αλλά και του Μπάρι, τα σχέδια φυγαδεύονται και οι Γερμανοί χάνουν το παιγνίδι.