Φολκλόρ και παράδοση : ζητήματα ανα-παράστασης και επιτέλεσης της μουσικής και του χορού - Παπαπαύλου, Μαρία (Εθνομουσικολογία ανθρωπολογικά ;, 2010)
Ένα από τα θεωρητικά και ιδεολογικά μορφώματα του δυτικού νεωτερικού ορθολογισμού είναι η σχέση μεταξύ φολκλόρ και παράδοσης.