Να η μάνα : μυθιστόρημα - Παπατόλης, Αριστείδης (Παρασκήνιο, 2002)
Λίγο μετά το '50, τρεις νέες κοπέλες μοναχοκόρες ξεκινούν από την ίδια αφετηρία δηλαδή την παλιά αυλή. Εκεί ντύνονται νύφες. Η ζωή εξελίσσεται. Τα διαμερίσματα αντικαθιστούν τις αυλές. Οι κάθε είδους ευρεσιτεχνίες κάνουν ευχάριστα πιο εύκολη τη διαβίωση των ανθρώπων. Την ψυχαγωγία πλέον δεν την ψάχνεις, σε βρίσκει στο σπίτι με την τηλεόραση. Την ανέχεια την αισθάνεσαι πιο έντονα. Η αφέλεια, η αποκοτιά και το κυνηγητό του εύκολου χρήματος πληρώνεται ακριβά. Τα ναρκωτικά η γυναικεία αλλά και η ανδρική πορνεία φουντώνει. Το ανδρόγυνο που θα κάνει μια πολύτεκνη οικογένεια αν θέλει τα παιδιά τους να αποφύγουν τα παραπάνω δράματα, επιβάλλεται να δίνει το ίδιο το καλό παράδειγμα και ενίοτε για χάρη τους να φυλακίζει τις επιθυμίες του. Αλλά εκείνο που πάνω απ' όλα χρειάζεται ένα τέτοιο σπίτι είναι "μάνα" με κεφαλαία γράμματα. Η ιστορία δεν θα μπορούσε να είναι φανταστική. Ξεφυλίζοντάς την θα συναντήσετε σ' ένα από τα παιδιά μιας τέτοιας μάνας να το επισκέπτεται ένας μεγάλος έρωτας, από εκείνους που δεν σβήνουν ποτέ. Η μάνα προσπάθησε να τον πολεμήσει. Γιατί, πως και αν το κατάφερε θα το διαπιστώσετε διαβάζοντας το βιβλίο.