Ρωτώ και μαθαίνω - Αλεξίου, Έλλη, 1894-1989 (Νεανική βιβλιοθήκη ;, 1978)
Μετά τα δώδεκα χρόνια τους, τα παιδιά ατενίζουν το σύμπαν με εντελώς άλλο μάτι. Μπαίνει τέρμα στις εξηγήσεις των φυσικών φαινομένων με τα παραμύθια και τις μάγισσες που κάποτε εντυπωσίαζαν μα τώρα προξενούν ανία στην αυξανόμενη περιέργεια. Αυτό το βιβλίο είναι στην πραγματικότητα μια μικρή εγκυκλοπαίδεια. Φροντίδα του να περάσει τις γνώσεις στη συνείδηση του παιδιού σαν χαρούμενο ήχο, διανθίζοντας το βαρύ κείμενο με την ειρωνεία και το αστείο, τη λογοτεχνική διαλογική μορφή. Πολύτιμο βοήθημα για γονείς και δασκάλους.