Ο εραστής - Duras, Marguerite, 1914-1996 (Εξάντας, 1985)
Βραβευμένο με το βραβείο Goncourt το 1984, το κορυφαίο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Μαργκερίτ Ντυράς αποτελεί μία συγκλονιστική μύηση στον έρωτα και στην αφύπνιση του αισθησιασμού. Με φόντο την υποβλητική ατμόσφαιρα της αποικιακής Ινδοκίνας του Μεσοπολέμου, η συγγραφέας αφηγείται τη σχέση ανάμεσα σε ένα λευκό κορίτσι 15 ετών και έναν πλούσιο Κινέζο που έχει τα διπλά της χρόνια. Η ιστορία τους αψηφά όλους τους κανόνες των φυλετικών και κοινωνικών διακρίσεων και είναι μια αδιέξοδη πρόκληση: το κορίτσι θα επιστρέψει στη Γαλλία και αυτός ο έρωτας θα μείνει μετέωρος και αλησμόνητος. Αλλά "Ο εραστής" δεν είναι μόνο η ιστορία εκείνου του πρώτου και αλησμόνητου έρωτα. Η αφήγηση της Ντυράς απλώνεται σε πολλά επίπεδα: ανακαλεί τη βία και την οδύνη που βίωσε μέσα στην οικογένειά της, μιλάει για τη βαναυσότητα του μεγάλου αδελφού, για τα αντικρουόμενα συναισθήματα προς τη μητέρα, για τη λατρεία στον μικρό αδελφό. Εβδομήντα χρονών πια, η συγγραφέας μπόρεσε να ανασύρει θαρραλέα αναμνήσεις που ξανάφεραν στην επιφάνεια επώδυνα αισθήματα. Και το έκανε τελειοποιώντας ταυτόχρονα αυτό το μοναδικό στυλ γραφής που χαρακτηρίζει όλο το έργο της.