Η θλίψη της λέαινας : μυθιστόρημα - Τσιρώνης, Βασίλης (Εκδόσεις ΑΛΔΕ, 2010)
Τέταρτο βιβλίο του Βασίλη Τσιρώνη. Ύστερα από δύο θαυμάσιες νουβέλες και μια ποιητική συλλογή μας παραδίδει ένα μυθιστόρημα. "Η Θλίψη της Λέαινας". Η μανική φύση της εκδίκησης αποτελεί τον κεντρικό άξονα του βιβλίου. Ο Ευριπίδης καταφεύγει στην "ευδαίμονα νήσο του" για να βρει την έμπνευση, η Σιμπίλα ασφυκτιά στη νοσηρή μέγκενη της ελληνικής οικογένειας, η Ιφιγένεια ετοιμάζει το κύκνειο άσμα της στο θέατρο της Επιδαύρου, η θλιμμένη λέαινα, η Μήδεια δένει τις τρεις ιστορίες σε μία. Η θλίψη της λέαινας είναι ένα μυθιστόρημα για τη μανιακή φύση της εκδίκησης και τα ανεπούλωτα τραύματα του παρελθόντος. Για τα ακοίμητα πάθη των ανθρώπων και την ανάγκη τους να αφήσουν το στίγμα τους στον ασαφή καμβά του χρόνου και της ιστορίας. Ένας αφηγηματικός κόσμος σκληρός και αληθινός που μας υπενθυμίζει εύγλωττα πως η αγάπη και το μίσος τρέφονται από την ίδια μητέρα. Ο Βασίλης Τσιρώνης με τη φιλολογική του κατάρτιση ξέρει να χρησιμοποιεί λέξεις, άλλοτε καθημερινές και άλλοτε πιο σπάνιες, για να περιγράφει συναισθήματα, εισερχόμενος με εξαίρετη λογοτεχνική γραφή στον εσωτερικό λαβύρινθο που συνθέτει την ταυτότητα των ηρώων του.