Η αρχή του τέλους : η επιχείρηση κατά της Ελλάδος - Grazzi, Emanuele, 1891-1961 (Πολιτική και ιστορία ;, 1980)
Μια μεγάλη χώρα, αφού εγγυήθηκε αυθόρμητα σε μια μικρότερη χώρα ότι θα σεβασθεί τα σύνορά της και ότι δεν θα αναλάβει την πρωτοβουλία στρατιωτικών μέτρων εις βάρος της, αφού της παρέσχε άφθονες, χωρίς καν να της ζητηθούν, εκδηλώσεις εγκαρδιότητας και φιλίας, αποφασίζει αιφνιδιαστικά να της επιτεθεί, από καθαρό κατακτητικό πνεύμα και πνεύμα βίαιης επιβολής, επικαλούμενη για να δικαιολογήσει την επίθεσή της μηδαμινές και ψευδέστατες προφάσεις. Η μικρή χώρα, διατηρώντας όλες της τις δυνάμεις μέχρις εσχάτων, χαλυβδώνοντας όπλα και καρδιές σε μια αρραγή ενότητα αντιστέκεται νικηφόρα στην επίθεση, καταφέρει στην μεγάλη χώρα βαρύτατες απώλειες αίματος, απώλειες υλικές, εδαφικές και γοήτρου και δεν υποκύπτει παρά μόνο όταν μια άλλη χώρα, ακόμα μεγαλύτερη από την πρώτη, της επιτίθεται από τα νώτα και την συνθλίβει. Αυτή είναι η ιστορία της ιταλικής επιθέσεως κατά της Ελλάδος. Είναι ο αρχαίος μύθος του προβάτου και του λύκου, με την παραλλαγή ότι το πρόβατο, αντί να αφήσει τον λύκο να το καταβροχθίσει, του τρίζει θαρραλέα τα δόντια και κατορθώνει να του αντισταθεί γενναία. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)