Οικολογική σκέψη και αρχιτεκτονική - Τομπάζης, Αλέξανδρος Ν., 1939- (Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα, 2010)
Το βιβλίο αυτό, γραμμένο από έναν γνωστό αρχιτέκτονα με τεράστια πείρα πάνω στα σχετικά θέματα, έρχεται να καλύψει την αισθητή έλλειψη κατάλληλων εκδόσεων για τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική στην ελληνική βιβλιογραφία, ισορροπώντας ανάμεσα στην εξειδικευμένη γνώση και στην ανάγκη κατανόησης του θέματος από το ευρύτερο κοινό. Στόχος του βιβλίου είναι να δείξει, με όσο γίνεται πιο απλό τρόπο, δύο σημαντικά πράγματα, τα οποία συχνά παρεξηγούνται: Πρώτο, ότι το ζήτημα της «οικο-λογικής» δόμησης δεν είναι ένας ακόμα «-ισμός» της μόδας, αλλά κάτι πολύ πιο μόνιμο και ουσιαστικό. Δεύτερο, ότι η αρχιτεκτονική είναι ενιαία και αδιαίρετη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε είδους αρχιτεκτονική είναι αναγκαστικά και αειφόρος. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου παρουσιάζεται η ιδιαίτερη οπτική γωνία του αρχιτέκτονα στα ζητήματα του βιοκλιματικού σχεδιασμού και η πλούσια σχέση της παράδοσης με τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική.