Αριστουργήματα αρχαίας ελληνικής γλυπτικής - Ζαφειροπούλου, Φωτεινή (Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα, 2005)
Το βιβλίο αυτό έχει ως στόχο να αναδείξει το «κάλλος» της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, με επιλογή έργων από μουσεία της Ελλάδας, της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Με σύντομες περιγραφές και σχολιασμούς ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον - γεωγραφικό, ιστορικό, κοινωνικό και θρησκευτικό -, που δημιούργησε και συνετέλεσε στην εξέλιξη αυτής της τέχνης. Ωστόσο, η εικονογραφική προσέγγιση είναι διαφορετική, επιλεκτική. Το βλέμμα αποφεύγει το σύνολο και επικεντρώνεται σε λεπτομέρειες. Λεπτομέρειες που αποκαλύπτουν ιδιαίτερες πτυχές της γλυπτικής δημιουργίας και αντανακλούν τη ματιά δύο εξαιρετικά προικισμένων Ελλήνων φωτογράφων, του Ηλία Ηλιάδη και του Σωκράτη Μαυρομμάτη. Έτσι αυτή η «ιστορία» της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής λειτουργεί ως μια διαδρομή του βλέμματος, που σκοπό έχει να ζωντανέψει και να δώσει πνοή σε άψυχα μουσειακά έργα.