Οι έλληνες ναΐφ ζωγράφοι - Λυδάκης, Στέλιος (Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, 2002)
Στο βιβλίο αυτό γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί με κάθε πληρότητα η πολυμορφία του προσωπικού ύφους. Γιατί, μπορεί όλοι οι ναΐφ να έχουν, σε γενικές γραμμές, ένα κοινό στυλ, αλλά το προσωπικό ιδίωμα είναι και εδώ, όπως και στη Μεγάλη Τέχνη, ιδιαίτερης σημασίας, αφού εκφράζει τη δυναμική κάθε ναΐφ καλλιτέχνη ξεχωριστά. Και είναι πράγματι ενδιαφέρον να ανακαλύπτει κανείς τα προσόντα του κάθε δημιουργού: την πλαστική φαντασία, την παρατηρητικότητα, την αφηγηματική δύναμη, την αίσθηση για το χρώμα, την ικανότητα να συνθέτει, να οργανώνει, να διαμορφώνει ατμόσφαιρα.