Λεξικό του αρχαίου κόσμου, Ελλάδα-Ρώμη. - Λάμψας, Γιάννης, 1921-2002
Εμπλουτισμένο και ανανεωμένο κυκλοφόρησε σε νέα έκδοση το τετράτομο «Λεξικό του Αρχαίου Κόσμου» του Γιάννη Λάμψα (1919 - 2002) από τις εκδόσεις «Δομή» των Γιάννη Τεγόπουλου και Ηλία Μανιατέα. Η σημασία της επανέκδοσης υπογραμμίστηκε στη διάρκεια της πρόσφατης επίσημης παρουσίασης του εκδοτικού εγχειρήματος, το οποίο είχε πρωτοκυκλοφορήσει το 1979. Παρά τον τίτλο του, δεν πρόκειται για ένα λεξικό, ορθογραφικό ή ερμηνευτικό, της αρχαίας ελληνικής, αλλά για ένα πλούσιο εγκυκλοπαιδικό λεξικό το οποίο καλύπτει σχεδόν όλα τα θέματα του βίου των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, «δύο λαούς που ο συγγραφέας δικαίως θεώρησε ως συνδεόμενους με σχέση αλληλεπίδρασης», σύμφωνα με τους εκδότες. Τα λήμματα περιλαμβάνουν πρόσωπα, ιστορικά και μυθολογικά, τοπωνύμια, μνημεία και έργα τέχνης, θεότητες και λατρευτικούς χώρους, λογοτεχνικά και φιλοσοφικά έργα, ρεύματα και κινήματα, φιλοσοφικούς όρους αλλά και παροιμιώδεις εκφράσεις. Το «Λεξικό του Αρχαίου Κόσμου» απασχόλησε τον αείμνηστο Γιάννη Λάμψα για πάνω από δέκα χρόνια. Αρχισε να το δουλεύει στη Γενεύη, όπου ζούσε τα χρόνια της δικτατορίας, και το ολοκλήρωσε μεθοδικά, τιθασσεύοντας το υλικό που αποδείχτηκε τεράστιο. Η νέα έκδοση αυτού του έργου έχει εμπλουτιστεί με εικονογραφικό υλικό το οποίο συνοδεύει το κείμενο.