Η Βυζαντινή αυτοκρατορία - Browning, Robert, 1914-1997 (Δημ. Παπαδήμα, 1992)
Για πολλούς αιώνες η Βυζαντινή αυτοκρατορία ήταν το πιο ισχυρό και πολιτισμένο κράτος στην Ευρώπη και στην Εγγύς Ανατολή. Η πολιτική της επιρροή και η πνευματική-πολιτισμική της ακτινοβολία έφτανε σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Η Βυζαντινή ιστορία που κάποτε χαρακτηρίστηκε ως "μία χωρίς αξία συλλογή λόγων και θαυμάτων", τώρα αναγνωρίζεται γενικώς ως ο σπουδαιότερος παράγοντας στην ανάπτυξη τόσο της ανατολικής όσο και της δυτικής Ευρώπης. Το σημαντικό αυτό βιβλίο αρχίζει την ιστορία του Βυζαντινού πολιτισμού μετά τον οριστικό θρίαμβο του Χριστιανισμού το 500 μ.Χ. και τελειώνει με την πτώση της Κωνσταντινούπολης στους Τούρκους το 1453. Καθώς η φύση της Αυτοκρατορίας άλλαξε-από πιέσεις στις εσωτερικές όσο και εξωτερικές-η εικόνα του κόσμου των Βυζαντινών και η θέση τους σ' αυτόν τροποποιήθηκε και αυτό αντικαθρεφτιζόταν στον πολιτισμό τους και τον τρόπο της ζωής τους.