Η ιστορία του σοσιαλισμού 1800-1981 : το πέρασμα του σοσιαλισμού από το καμίνι της ιστορίας - Beaud, Michel (Κοινωνιολογία, 1985)
Ο Σοσιαλισμός, οι Σοσιαλισμοί... Ποιος Σοσιαλισμός; Της Σοβιετικής Ένωσης ή της Κίνας; Της Κούβας ή της Καμπότζης: Των Βρετανών Εργατικών ή των Σοσιαλδημοκρατών της Άυστρίας και της Σουηδίας; Μήπως ο Σοσιαλισμός των ανεξάρτητων επιτέλους αφρικανικών χωρών; Ποιος Σοσιαλισμός; Του γκουλάγκ; Του πανίσχυρου Κράτους, αντιφατικού στην υπόστασή του ως προς τους οραματισμούς των μεγάλων σοσιαλιστών του 19ου αιώνα, που προέβλεψαν τη διάλυση του κράτους; Του πολέμου; Της εισβολής; Της παράνομης κατοχής μιας αδύναμης χώρας; Της συντριβής των λαϊκών και εργατικών κινημάτων στο όνομα -και προς δόξα- του Προλεταριάτου; Κάθε σοβαρή προσπάθεια στοχασμού πάνω στο Σοσιαλισμό και τα προβλήματά του επιβάλλει την ιστορική αναρρίχηση στις πηγές, την επιστροφή στις ρίζες. Ο Σοσιαλισμός υπήρξε καταρχήν η ενσάρκωση της μεγάλης ελπίδας των λαών για μια κοινωνία ελεύθερη, δίκαιη και αδελφομένη. Μόνον απ' αυτή τη θέση μπορούμε να εξετάσουμε λεπτομερειακά τα όσα έγιναν στο όνομα του Σοσιαλισμού. Τα μεγάλα βήματα, τις στιγμές του θριάμβου, αλλά και τις αποτυχίες, τα σφάλματα, τις τραγικές εκτροπές. Υπομονετικά, θ' αναζητήσουμε τα αίτια που κρύβονται πίσω από κάθε εξελικτική φάση. Κι εξοπλισμένοι μ'αυτές τις γνώσεις, θα προσπαθήσουμε να δούμε το Σοσιαλισμό -σήμερα, στα τέλη του 20ού αιώνα- σαν ένα σχέδιο για την κοινωνία του άμεσου και απώτερου μέλλοντος. Ο Μισέλ Μπο γεννήθηκε το 1935. Είναι καθηγητής οικονομικών επιστημών στο τμήμα Πολιτικής Οικονομίας του πανεπιστημίου «Παρίσι-8», όπου ενθαρρύνει τις συλλογικές μελέτες για τα σύγχρονα οικονομικά συστήματα, τον καπιταλισμό, τον κρατικό κολεκτιβισμό και το Σοσιαλισμό.