Το ηλεκτρολογικό σχέδιο : βιομηχανικές εφαρμογές, αυτοματισμοί. - Γούτης, Ανδρέας (Ίων, 1992)
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε μια θεαματική εξέλιξη των τεχνολογικών επιτευγμάτων, σε σημείο που να είναι αδύνατη η άμεση ενημέρωση και φυσικά η διδασκαλία των νέων τεχνολογιών . Όταν το 1977 έγραψα το πρώτο βιβλίο "ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ" για τις τότε ανάγκες της ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ, θεωρήθηκε από πολλούς σαν πρωτοποριακό, μιας και υπήρχε σχετικό κενό στο συγκεκριμένο:χώρο της τεχνικής βιβλιογραφίας. Έτσι, αρκετές σειρές ηλεκτρoλόγων, όλων των βαθμίδων, διδάχθηκαν και εφάρμοσαν αυτά που περιλάμβανε αυτό το βιβλίο. Με την πάροδο των ετών, σιγά-σιγά, καθιερώθηκαν και έγιναν εφαρμογές καθημερινής ρουτίνας, σύγχρονα συστήματα, τα οποία θεωρούνται σαν μοναδικά και δεδομένα, απ` τις σημερινές γενιές. Ζωντανό παράδειγμα, αποτελεί η χρήση του υπολογιστή τσέπης. Ποιος νέος σήμερα γνωρίζει την ύπαρξη του λoγαριθμικoύ κανόνα; Στο χώρο των ηλεκτρολογικών εφαρμογών και ιδιαίτερα στις βιομηχανικές εφαρμογές, τα " Ισχύος" στερεάς κατάστασης και οι "Προγραμματιζόμενοι Λογικοί Ελεγκτές" (,PLC) , αντικατέστησαν πλήρως τα συμβατικά κυκλώματα (όπως χειροκίνητες μεταβλητές αντιστάσεις, ανορθωτές υδραργύρου), σε σημείο όπου σε σύγχρόνες βιομηχανικές μονάδες, όλοι οι έλεγχοι να πραγματοποιούνται απ` το κέντρο ελέγχου, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Αυτή η μικρή επανάσταση, στηρίχθηκε, στη θεαματική βελτίω- ση και μείωση του κόστους κάποίων βασικών δομικών στοιχείων, όπως τα θυρίστορ, τα Τρανζίστορ ισχύος και τα ολοκληρωμένα κυκλώματα. Σημειώνεται ότι για τα τελευταία, η βελτίωση σε αριθμό κυκλωμάτων και διαστάσεις, είναι ασύλληπτη.